czwartek, 30 kwietnia 2015

Batoniki i wafelki

Kiedy wybieramy wafelka czy batonika w sklepie, nigdy nie jesteśmy pewni jego składu. Najlepszym rozwiązaniem będzie gdy przygotujemy je sami. Będą one znakomitym źródłem protein i kwasów tłuszczowych, koniecznych w naszej diecie. Idealne na drugie śniadanie.

Może zainspiruje was moja propozycja?





Na początku zblendowalam po szklance nasion słonecznika, dyni i siemienia lnianego.


Na suchej patelni delikatnie podsmażyłam sezam, nasiona słonecznika, dyni, orzechy włoskie i migdały. Możemy dodać wszelkie orzechy, które mamy pod ręką. 


W dużej misce lub w procesorze mieszamy wszystkie składniki, dodajemy po 3 łyżki oleju kokosowego i naturalnego masła orzechowego. Dosypujemy suszoną żurawinę, miód i szczyptę soli do smaku, a także szklankę drobno zmielonych płatków owsianych.


Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania stosunkowo jednolitej masy. 


Masę układamy na płaskiej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Staramy się ją dokładnie sprasować i uformować. Pozwoli nam to na uzyskanie batoników, które będą kruche, ale nie będą się łamać czy kruszyć. 



Pieczemy w piekarniku do 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowe batoniki wyglądają bardzo smakowicie, i mogę zapewnić, że smakują jeszcze lepiej!




 Smacznego!

1 komentarz: