sobota, 25 kwietnia 2015

Fenkuł, czyli koper włoski

Chciałabym przedstawić wam propozycje smacznego i zdrowego soku z koprem włoskim. Jest on niezwykle orzeźwiający a zarazem leczniczy. Bogaty jest w witaminy A, C i E, flawonoidy oraz kwas foliowy.



Fenkuł bogaty w błonnik, pomaga na bóle brzucha rożnego typu. Znany jest z wykorzystania w produkcji herbat na kolki niemowlęce. Idealny w przypadku przeziębienia i kaszlu, zwiększa zdolności odpornościowe organizmu i pobudza układ immunologiczny do pracy. Fenkuł bogaty jest w fito estrogeny, pomocne w diecie kobiet w okresie menopauzalnym, a także zwiększa potencje i uznawany jest jako afrodyzjak. Warto zaznaczyć jednak, ze fenkuł nie jest wskazany kobietom w ciąży.

Fenkuł może być pomocny w utracie wagi, ponieważ ma właściwości diuretyczne, to znaczy zmniejsza masę wody nagromadzonej w organizmie. Mam nadzieje ze informacje okażą się pomocne a sok orzeźwiający!



Aby otrzymać pół lita soku, wykorzystałam jeden średniej wielkości fenkuł, jedna marchewkę i dwie cytryny. Oby sok był bardziej orzeźwiający dodałam kostki lodu. Smacznego!


Informacje z portalu: herbwistom.com 


1 komentarz:

  1. Sok prezentuje się cudownie ) Kolor...sposób podania, och zachęca do wypicia. Kwas foliowy jest bardzo ważny bo zapobiega przed chorobami genetycznymi.
    Twój mąż ma z Tobą dobrze....takie pyszności zdrowe serwujesz :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń