niedziela, 26 kwietnia 2015

Kiedy jabłko czuje miętę

Smak mięty najczęściej kojarzy nam się z guma do żucia, bądź herbatą na problemy żołądkowe. Niektórzy spożywają ją w czystej formie, żując cale liście. Usprawnia to nasze trawienie i pomaga zrelaksować nasz układ trawienny.  Mięta pobudza wytwarzanie soków trawiennych oraz soku żołądkowego, eliminuje zgagę i nudności. Pomaga pozbyć się toksyn, a także oczyszcza wątrobę i usprawnia drogi żółciowe. Działa też zbawiennie na problemy skórne, a także pozwala zwalczyć migrenę, nerwobóle czy dolegliwości menstruacyjne.



Chciałabym zaproponować wam przepyszny napój miętowo-jabłkowy, który idealnie sprawdzi się w długie gorące popołudnia na tarasie. Jest niesamowicie orzeźwiający i jednocześnie relaksujący.

Aby otrzymać dwa kieliszki soku, wycisnęłam dwa jabłka,  kilka gałązek świeżej mięty i dosłodziłam łyżeczką miodu manuaka. Dodałam też kostki lodu przygotowane wcześniej z wyciśniętego soku z cytryny. Smacznego!









1 komentarz:

  1. Mięta...jabłko i cytryna ...nic dodać , nic ująć :) Muszę Cię pochwalić za zdjęcia....za sposób podania :)Wszystko wygląda pięknie. Teraz tylko czekać na upalne lato :)

    OdpowiedzUsuń