sobota, 18 kwietnia 2015

Nowy wymiar sokowania

Wyciskanie na zimno, z czym to się je?

Ostatnio dużo się słyszy o sokowaniu. Może nawet zastanawialiście się nad zakupem sokowirówki? A jeśli nie słyszeliście, sokowanie jest modne i przede wszystkim zdrowe. Szczególnie na zimno! O czym mowa....
Wszyscy wiemy, że soki wyciskane w domu są zdrowsze od tych zakupionych w sklepie. Ale czy wiemy czy sposób w jaki wyciskamy ma znaczenie? Konwencjonalne sokowirówki mogą niszczyć cześć witamin i składników odżywczych, poprzez podgrzewanie i rozdrabianie metalowymi ostrzami. Chciałabym przybliżyć wam idee wyciskania na zimno, polegającego na miażdżeniu warzyw i owoców bez dodatku zbędnego ciepła, stąd termin "na zimno". Warzywa i owoce, niemal w żywej postaci dostają się do naszego organizmu, a wszelkie składniki odżywcze i enzymy zastają niemal nienaruszone, a sok się nie rozwarstwia jak w przypadku tradycyjnych sokowirówek. Wyciskarki wolnoobrotowe okazują się niezastąpione w przypadku wyciskania zielonych warzyw liściastych i trawy pszenicznej.  Takie surowe, nieprzetworzone soki maja zbawienny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jeżeli dbasz o formę i dietę to zakochasz się w sokowaniu. Mam nadzieję ze spodobają się wam moje receptury i zaczniecie swoją przygodę. Miłego sokowania!


1 komentarz:

  1. Śwetny blog. Dużo ciekawych przepisów, może któryś wykorzystam :-) Fajne miejsca do zwiedzania, szkoda że nas tam nie ma...Z pozdrowieniami Łukasz i Marta .

    OdpowiedzUsuń