piątek, 24 lipca 2015

Jarmużowe szaleństwa

Jarmuż przeżywa ostatnio renesans, trudno go nie spotkać w sałatce, koktajlu czy nawet nawet jako chrupiacą przekąskę z piekarnika. Dzieje sie to dlatego, że jarmuż jest bogaty w przeciwutleniacze i poniekąd zmniejsza ryzyka zachorowania na raka, a także obniża poziom złego cholesterolu. Warzywo to jest niskokaloryczne i zawiera dużą ilość flawonoidów, które są znane z działania przeciwzapalnego, a te mogą prowadzić do zmniejszenia ryzyka chorób serca i powikłań.
Niemniej jednak, istnieje pewne ryzyko związane z spożywają zbyt dużej ilości jarmuzu, szczególnie w wersji na surowo.
Jarmuż jest bogaty w witaminę K, która przyspiesza gojenie się ran. Witamina K jest niezbędna również do funkcjonowania układu kostnego, w którym odpowiedzialna jest za proces mineralizacji kości, chroniąc przed osteoporozą.  Jednakże zbyt dużo witaminy K może powodować zakrzepy. Także ci, którzy cierpią na choroby wątroby, kamienie nerkowe czy problemy tarczycy powinni podchodzic do jarmużu ostrożnie. Wypicie soku raz na tydzień nikomu na pewno nie zaszkodzi.

Jarmuż jest warzywem nie tylko smacznym, ale również niezwykle odżywczym i zdrowym. Oprócz wymienionej witaminy K, zawiera także spore ilosci witaminy C, E, kwasu foliowego, luteiny i beta-karotenu. Jarmuż ceniony jest za zawartość składników mineralnych, takich jak wapń - który wzmacnia kości, żelaza, a także magnezu, który koi nerwy i wzmacnia mięśnie.
Bogaty jest też w potas, ktory reguluje gospodarkę wodną organizmu.

Stymuluje produkcję czerwonych krwinek, pomaga walczyć z zapaleniem stawów, astmą i chorobami autoimmunologicznymi, a w wątrobie ułatwia wydzielanie enzymów, odpowiedzialnych za usuwanie szkodliwych substancji.

Co myslicie o soku z jarmużu, trawy pszenicznej, cytryny i zielonego jabłka?
Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz