sobota, 11 lipca 2015

Brzozkwinia z bazylią

Brzoskwinia wykazuje pozytywny wpływ na organizm. Owoc ten zawiera w sobie sporo witaminy A, C i E. Warto także wymienić fosfor, który jest niezbędny dla prawidłowego metabolizmu i wchodzi w skład kości, oraz potas-pierwiastek bardzo ważny dla zdrowego serca oraz układu nerwowego.

Brzoskwinie zawierają także niacynę i biotynę, kwas foliowy, żelazo, magnez i wapń.

Brzoskwinia pobudza soki trawienne i ma właściwości oczyszczające i moczopędne, tym samym usprawnia pracę metabolizmu i przyspiesza trawienie. Pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Bogata jest w błonnik- szczególnie dużo znajduje się go w skórce, dlatego do przygotowania soku wykorzystamy cały owoc.

Brzoskwinia pomaga ochronić kości przed osteoporozą. Zawiera bor, pierwiastek uczestniczący  w produkcji estrogenu.

Zawarte w brzoskwini witaminy z grupy B oraz niacyna mają właściwości łagodzące, wyciszające, relaksujące. Niacyna niezbędna jest to produkcji hormonu szczęścia-serotoniny. Jej niedobór powoduje apatię i nerwowość.  Brzoskwinia łagodzi niepokój i stany lękowe.

Brzoskwinia poprawia także kondycję skóry i odświeża. Zawarte w brzoskwiniach karotenoidy chronią komórki i wzmacniają tkankę łączną, wykazując działanie odmładzające. Co za tym idzie, mają pozytywny wpływ na stan włosów, skóry oraz paznokci - odżywiają je, nawilżają i wzmacniają.

Może spróbujecie soku z trzech brzoskwiń, czterech marchewek, cytryny, doprawione do smaku bazylią?








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz