wtorek, 2 czerwca 2015

Pokrzywa, ach pokrzywa...

Pokrzywa ma niesamowite właściwości zdrowotne. Przyjmowana w regularnych odstępach, najlepiej spożywana w postaci herbaty lub soku ze świeżych liści. Jeżeli mamy ochotę możemy z niej zrobić zupę czy sałatkę. Świeże, surowe liście będą bardziej lecznicze niż gotowane czy suszone.



Pokrzywa leczy problemy skórne, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i wzmacnia wątrobę. Pomocna przy leczeniu wrzodów żołądka i jelit, a także przy stanach zmęczenia, wyczerpania, reumatyzmie i artretyzmie.

Pokrzywa będzie znakomitym urozmaiceniem dla osób odchudzających się. Przyspiesza ona trawienie i dodaje sił witalnych. Eliminuje chlorki i mocznik z krwi. Możemy przeprowadzić kurację sokiem i pić go codziennie przez 2 tygodnie, bądź pić go dla smaku i zdrowia od czasu do czasu.

Mój pomysł na dziś to sok z pokrzywy, dwóch jabłek i trzech cytryn. Możemy dosłodzić miodem do smaku. Smacznego!







Na podstawie "Zioła lecznicze i magiczne" Wolf-Dieter Storl.

1 komentarz: