poniedziałek, 11 maja 2015

Czekoladki z ziemniaków

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, bogate są w witaminę A i beta karoten oraz witaminy B, C i D. Zawierają także żelazo, które potrzebne jest nam żeby radzić sobie ze stresem. Witamina D pomoże nam utrzymać odpowiedni poziom energii i poprawi kondycje naszej skóry i zębów. Bogate w magnez i potas, które pomogą nam się zrelaksować. A beta karoten ochroni nas przed przedwczesnym starzeniem.

Dzisiejsza propozycja to czekoladki ze słodkich ziemniaków, bez dodatku cukru, jajek czy mleka.


Aby otrzymać 12 sporych czekoladek, potrzebowałam:

Dwa średniej wielkości słodkie ziemniaki, szklankę mielonych migdałów, pól szklanki tatarki (gryka), 15 daktyli i 4 łyżki kakao oraz 3 łyżki syropu klonowego i szczyptę soli.
Dodałam jeszcze trochę mielonych pistacji. 

Ziemniaki słodkie kroimy na małe kawałki, gotujemy na parze około 20 minut, blendujemy z daktylami. Następnie miksujemy otrzymaną masę z pozostałymi składnikami. Wykładamy na małą blaszkę, i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu musimy dać im chwilę żeby wystygły, i możemy zabrać się do krojenia i smakowania! Smacznego!











pomysł zaczerpnięty z bloga Deliciously Ella.


1 komentarz:

  1. Czekolada z ziemniaków? Tego jeszcze nie słyszałem, całe życie człowiek się uczy. Muszę tego cuda spróbować, nie ma innej opcji:) Pozdrawiam i napiszę czy mi to smakowało :))

    OdpowiedzUsuń