poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Pietruszka z gruszką

Korzeń piertuszki nie przychodzi nam do glowy jako materiał na sok. A jednak, całkiem niedawno odkryłam, że jest to możliwe. Ma specyficzny smak, słodki a zarazem ostry, idealnie komponuje sie z jabłkiem, szpinakiem czy selerem. Jeżeli masz dostęp do organicznej pietruszki, nie obieraj jej, a zachowasz cenny błonnik. Korzyści płynące z picia soku z korzenia pietruszki są ogromne. Zarazem zawiera on zancznie mniej kalorii niż sok z marchewki. Sok pietruszkowy korzystnie wpływa na pracę układu oddechowego, bedzie zatem idealny dla osób cierpiących na astmę.
Korzeń pietruszki neutralizuje wzdęcia, reguluje procesy trawienne, ma działanie moczopędne, przez co przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Pietruszka łagodzi bóle menstruacyjne, gdyż ma działanie rozkurczające. Pietruszka bogata jest w prowitaminę A, witaminy C, PP i K. Zawiera też sporo żelaza i soli mineralnych. Pomaga także w dolegliwościach reumatycznych.
Pietruszka bedzie znakomitym dodatkiem do kuracji oczyszczającej. Poprawi też stan naszej skóry oraz włosów i paznokci oraz bedzie zbawienna dla naszej wątroby.
Co myslicie o połączeniu korzenia pietruszki z gruszka?








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz